Net als op de Nederlandse wegen kan het ook op de vaarwegen behoorlijk druk zijn. Zeker nu veel mensen hun vakantie in eigen land doorbrengen, is het varen extra populair geworden. Als u van plan bent een boot te gaan huren of kopen, dan is het goed om te weten dat u voor bepaalde vaartuigen een vaarbewijs moet behalen. Wanneer heeft u een vaarbewijs nodig, welke soorten zijn er en hoe komt u aan een vaarbewijs?
Soorten vaarbewijzenNet zoals er verschillende rijbewijzen zijn voor personenauto’s, vrachtwagens en bussen, zijn er ook verschillende vaarbewijzen voor verschillende categorieën vaartuigen. Klein vaarbewijs I is nodig om te mogen varen in boten voorzien van een motor die sneller kunnen varen dan 20 km/u. Ook om te zeilen in een boot die tussen de 15 en 25 meter lang is, is dit vaarbewijs nodig. Klein vaarbewijs II is een uitbreiding op klein vaarbewijs I en is vereist om te mogen varen op open zee en op grotere meren, zoals het IJsselmeer. Is uw boot langer dan 25 meter, maar niet langer dan 40 meter en gebruikt u hem niet voor commerciële doeleinden, dan heeft u het groot pleziervaartbewijs nodig. Om dit vaarbewijs te kunnen behalen, moet u eerste klein vaarbewijs II halen. Schepen die wel beroepsmatig worden ingezet, vragen om een beperkt groot vaarbewijs, voor boten van 20 tot 40 meter, of een groot vaarbewijs, voor boten langer dan 40 meter.
Hoe kunt u een vaarbewijs behalen?Om het klein vaarbewijs te behalen, doet u een theorie-examen dat wordt afgenomen door het CBR. Om hier goed op voorbereid te zijn, kunt u een cursus volgen bij een zeilschool. Zo kunt u vast oefenen met de vragen die gesteld kunnen worden en kunnen onduidelijkheden meteen opgelost worden. Dit zal de kans om te slagen zeker ten goede komen. Voor het groot pleziervaartbewijs doet u naast een theorie-examen ook een praktijkexamen. Hiervoor is het dus zeker aan te raden les te nemen bij een goede zeilschool. Bekijk hier de mogelijkheden om een vaarbewijs te behalen. |