Smoods.nl
Image default
Dienstverlening

Uw zonne-installatie presteert niet – wat nu?

Het standaard verkooppraatje voor zonne-energie kan niet eenvoudiger of aantrekkelijker zijn.

“Installeer gewoon zonnepanelen op uw huis en profiteer van tientallen jaren lagere energierekeningen. (En help tegelijkertijd het milieu!)”

Dat is het verkooppraatje.

Maar de realiteit is soms heel anders.

Hoewel zonnetechnologie dat wel kan de bovenstaande voordelen jarenlang te bieden, is het niet ongebruikelijk dat de prestaties van uw installatie na verloop van tijd verslechteren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de zonne-energie-output van uw systeem daalt als gevolg van defecte componenten. Of misschien presteert het ondermaats vanwege iets dat de oorspronkelijke installateur verkeerd heeft gedaan.

Maar zelfs als u investeert in eersteklas zonnepanelen die zijn geïnstalleerd door deskundige zonnetechnici, bent u nog steeds niet 100% veilig voor prestatiegerelateerde problemen:

  • Natuurrampen zoals hagelstormen kunnen uw panelen doen barsten

  • Corrosie en weer kunnen uw PV-componenten verslijten

  • Vogels, knaagdieren en ander ongedierte kunnen zich besmetten uw zonne-installatie

En natuurlijk verslechteren alle zonnepanelen met de tijd, ongeacht hun merk, model of kwaliteit.

Een realistischer verkooppraatje op zonne-energie

Wat al het bovenstaande betekent, is dat de financiële en ecologische besparingen die uw zonne-installatie op dag 1 oplevert, waarschijnlijk niet overeenkomen met wat u over 5, 10 of 20 jaar zult krijgen.

Dat komt omdat lagere prestaties van zonne-PV zich vertalen in hogere energierekeningen en minder CO2-compensatie.

Als gevolg hiervan is het begrijpelijk dat veel huiseigenaren vinden dat hun zonne-installaties niet volledig aan hun verwachtingen voldoen. Verleid door de eenvoud van het verkooppraatje, betaalden deze klanten vooraf goed geld. Maar de uiteindelijke resultaten zijn teleurstellend.

En dat is niet alles.

In een sector die zo snel gaat als zonne-energie, is het niet ongewoon om te ontdekken dat de oorspronkelijke installateur of fabrikant dat niet meer is. rond om de langetermijngaranties te respecteren die zijn verbonden aan hun product, service of vakmanschap.

Gelukkig zijn er enkele strategieën die u kunt gebruiken om de prestaties van uw zonnepanelen te maximaliseren – in plaats van ze volledig te vervangen. Hieronder vindt u 5 eenvoudige tips om u te helpen uw verloren besparingen terug te vorderen en de ROI van uw investering in schone energie te verhogen.

1. Controleer de totale zonneprestaties

Het vermogen van de zonne-installatie varieert gedurende het jaar, wat betekent dat uw besparingen op uw energierekening van dag tot dag (en van maand tot maand) zullen fluctueren.

Als u een recente dip, het is mogelijk dat uw zonnepanelen het prima doen – ze hebben alleen wat meer tijd nodig. Wacht dus tot het weer opklaart voordat u uw volgende meting uitvoert, en zorg ervoor dat u het hele jaar door regelmatig uw elektriciteitsmeter en -factuur controleert.

De totale zonne-opbrengst is waar het echt om gaat – niet de dagelijkse prestaties .

2. Zoek naar uitgeschakelde stroomonderbrekerschakelaars

Onweersbuien en stroompieken kunnen het elektriciteitssysteem van uw huis soms overbelasten. Dit is vooral het geval als uw huis oudere bedrading en circuits heeft.

De oplossing is echter eenvoudig.

Als uw zonne-installatie niet naar behoren functioneert, controleer dan uw zekeringkast voor eventuele doorgeslagen zekeringen. Vaak is het voldoende om ze weer in de “aan”-stand te zetten om de zonne-elektriciteit weer te laten stromen. Hulp nodig? Kijk dan eens naar https://zonnepanelenvogelvrij.be.

3. Maak uw zonnepanelen regelmatig schoon

Stof, vuil en zelfs pollen kunnen zich in de loop van de tijd langzaam ophopen, waardoor wordt voorkomen dat zonlicht uw zonnepanelen raakt. Het enige dat nodig is, is een dunne laag van deze opbouw om een merkbare daling van de prestaties van het PV-systeem te veroorzaken – allemaal redenen om uw zonnepanelen regelmatig schoon te maken.

Het schoonmaken van zonnepanelen kan echter ook een doe-het-zelfklus zijn. Het enige wat je echt nodig hebt is een tuinslang – en misschien een ladder voor de moeilijk bereikbare plekken op het dak. Wees voorzichtig, maak de panelen niet schoon als het buiten warm is en zorg ervoor dat u geen glasstrepen achterlaat.

De resultaten zullen niet zo goed zijn als een professionele behandeling, maar regelmatige reiniging kan helpen om uw zonnepanelen weer tot leven.